Похід студентів в музей-садибу М.І. Пирогова

16 жовтня 2018 року студенти групи ПТ-85 на чолі з керівником групи Величко Л.В. у рамках виховної години відвідали музей видатного вченого, геніального хірурга, анатома, творця воєнно-польової хірургії, педагога і громадського діяча Миколи Івановича Пирогова.
Музей М.І. Пирогова відноситься до найважливіших об’єктів культурної спадщини України і занесений до Державного реєстру пам’яток історії та архітектури національного значення. Фондова колекція музею нараховує майже 17 тисяч музейних експонатів. Окремі пам’ятки є раритетами світового значення. Це, зокрема, прижиттєві видання праць та епістолярна спадщина М.І. Пирогова, нагороди й особисті речі, патологоанатомічні препарати, стародруковані книги, медична література XVIII–XIX ст., медичний інструментарій та аптечне начиння другої половини XIX ст., літографські камені, колекція іконопису.
Діяльність ученого залишила глибокий слід в історії вітчизняної і світової медицини, науки і культури. Силою своєї мудрості він зумів не тільки передбачити майбутнє на багато десятиліть уперед, але і закласти основи магістральних розділів медичної науки і практики. Його внесок у розвиток і становлення нових напрямів медицини настільки значний, що по праву став безсмертним. М.І. Пирогов запропонував ряд операцій, які увійшли золотим фондом у хірургію під назвою «операцій Пирогова».
Багато що зроблено ним уперше для світової медицини. Ним уперше було застосовано розподілення поранених, залежно від тяжкості і характеру поранення, нерухому пов`язку при пошкодженнях кісток кінцівок, знеболення при хірургічних операціях на полі бою, заснував інститут сестер милосердя, що став родоначальником вітчизняного Товариства Червоного Хреста.
Усе це глибоко вразило студентів, збагатило їхні світоглядні ідеали та скарбничку власної ерудованості. Адже й до сьогодні не мала наша медицина геніїв такого рівня. Юні підприємці з цікавістю слухали екскурсовода та задавали безліч питань.