ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА КУЛЬТУРИ У ВСП «ВТЕФК ДТЕУ»

Щорічно 24 травня всі слов’янські країни відзначають День слов’янської писемності і культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, які стоять біля витоків слов’янської писемності. Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу, адже писемність та мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб.

Викладачі української мови та літератури Бабійчук І.В., Мельник О.В. разом зі студентами першого курсу поринули в світ давніх часів. Розпочали захід дзвінкоголосі піснярки з фольк-гурту «Рута-м’ята» з композицією «Ой лісу-лісу…», зачарувавши своїм співом усіх присутніх. Студенти групи ОП-104 Бабій Анна, Кузьменко Наталія розповіли про виникнення глаголиці та кирилиці, якою як національною азбукою сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма, дослідили шляхи та роль братів-місіонерів Кирила і Мефодія у розвитку не лише письма, перекладу, а й грамотності та культури взагалі. А ще всі присутні мали змогу доторкнутися до унікальної церковної книги, написаної старослов’янською мовою, погортати її, намагаючись щось прочитати. Захід пройшов цікаво та пізнавально, закінчився вікториною і розгадуванням назв літер з абетки.

Усі учасники ще на один крок наблизилися до розуміння своєї ідентичності як освіченої нації та місця українців в історії слов’янських народів.