18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

18 травня 2023 року у ВСП «Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ» викладачем Павлюк Л.Д. проведено виховний захід присвячений річниці пам’яті жертв геноциду кримськотатарського. Студенти І курсу разом із викладачем пригадали одну із самих трагічних сторінок в історії кримських татар.
8 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу.
Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.
У 2014 році чобіт окупанта ступив на кримський півострів. І кримськотатарський народ змушений був залишити домівки. Адже знову утиски, приниження, намагання стерти пам’ять і етнічну самобутність, фізичне знищення.
Сьогодні ми згадуємо ті страшні події. Сьогодні ми у жалобі разом з усіма кримцями. Це наш спільний біль. Сьогодні ми чекаємо не просто звільнення наших територій, а й відродження справедливості та історичної пам’яті, повернення права бути собою на українській землі.