Голодомор на Вінниччині

Сьогодні, 24 листопада 2023 року в актовій залі ВСП “Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ” відбувся захід присвячений вшануванню жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років.
Заступник директора Музею Вінниці та, за сумісництвом, викладач історії коледжу, кандидат історичних наук Сергій Гула підготував для студентів першого курсу лекцію, в якій розкрито регіональний вимір трагічних подій Голодомору. Так, студенти дізналися про передумови, причини, перебіг та наслідки геноцидної політики кремля проти українського народу. Присутні змогли переконатися, що подоляни чинили шалений опір сталінській політиці розкуркулення, колективізації та хлібозаготівель. За таку непоступливість та непокірність, а також з метою стерти українську ідентичність, яка була важливою основою цього опору, Й.Сталін покарав українців, застосувавши перевірену зброю масового знищення – голод.
Студенти також розмірковували, що засадничою передумовою встановлення більшовицького окупаційного режиму в Україні та на Поділлі зокрема, була втрата державності Української Народної Республіки та слабка підтримка її збройних сил населенням. Сьогодні ми усі усвідомлюємо, що лише у власній незалежній державі українці можуть бути у безпеці й уберегти себе від повторення такої катастрофи. Тож усіма силами підтримуймо Сили Оборони України. Адже хто не годує свою армію – змушений підкорятися чужій.
Вшануймо пам'ять невинно убієнних жертв комуністичного режиму внаслідок Голодомору-геноциду 1932-1933 років.
В цю суботу 25 листопада о 16:00 запали свічку пам’яті. Їм потрібне наше світло.